جنگ همه جانبه

وجوه اشتراک و افتراق جنگ ترکیبی با جنگ همه جانبه

اغلب صاحبنظران جنگ ترکیبی را با جنگ همه جانبه یکسان فرض می­ کنند، در این نوشتار ابتدا جنگ همه جانبه و جنگ ترکیبی تعریف شده و سپس تفاوت آنها بیان شده است.

جنگ همه جانبه یعنی: وادار كردن دشمن به تسـليم بـا استفاده از تمامي اقدامات اقتصادي، نظامي و سياسي. اقدامات اقتصادي دشـمن را از منـابع حيـاتي محروم مي­كند. اقدامات نظامي با كشتن و پراكنده كردن سربازان انهدام و يا غنيمت گرفتن سـلاح و …، ارتش او را منهدم مي­سازد.  اقدامات سياسي موجب از بين رفتن اميد دشمن بـه پيـروزي و در نهايت تزلزل در اراده او مي­شود.

جنگ ترکیبی عبارتست از: هنر و علم به­کارگیری ظرفیت­های ملی و قابلیت­های فراملی و همچنین ترکیب هوشمندانه ابزارها و شیوه­های ابتکاری توسط بازیگران دولتی و غیردولتی به­منظور انزوای سیاسی و بی‌ثبات‌سازی و تحمیل اراده بر دشمن است. در جنگ ترکیبی حتی­الامکان از درگیری مستقیم اجتناب می­گردد و سطوح جنگ درهم‌تنیده و حدفاصل بین خودی- دشمن و جنگ- صلح وجود ندارد. جنگ ترکیبی در بستر روایت سازی و تصویرسازی هوشمندانه از نقاط ضعف و نارسایی­های موجود با تأکید بر ابزار و روش‌های غیرنظامی در منطقه خاکستری انجام می­شود. جوهره اصلی جنگ ترکیبی شناخت و ادراک است، چنانچه جنگ ترکیبی منجر به تغیر شناخت، باور، رفتار و نهایتاً تغیر تصمیم­گیری نشود، دارای اثر ترکیب نبوده و جنگ ترکیبی محسوب نمی­شود.

وجوه اشتراک جنگ ترکیبی با جنگ همه جانبه استفاده از تمام ظرفیت­ها و قابلیت­های امنیتی، نظامی، سیاسی، فرهنگی- اجتماعی، رسانه‌ای، فضای مجازی و سایبری و اقتصادی است.

وجوه اختلاف جنگ ترکیبی با جنگ همه جانبه عبارتند از:

۱- جنگ ترکیبی مبتنی بر شناخت و ادارک است و بیشتر به­صورت شبکه­ای و تأثیر محور انجام می­شود اما جنگ همه جانبه مبتنی بر اشراف اطلاعاتی است و بیشتر به­صورت تخریب محور انجام می­شود.

۲- جنگ ترکیبی مبتنی بر تهاجم اطلاعاتی است اما جنگ همه جانبه مبتنی بر جنگ اطلاعاتی است.

۳- جنگ ترکیبی بر اساس طرح­های تعجیلی و فرماندهی و کنترل اقتضایی است اما جنگ همه جانبه بر اساس طرح­های مبتنی بر شور ستادی و سامانه­های نه­گانه فرماندهی و کنترل است.

۴- جنگ ترکیبی همزمان در داخل و خارج و  در مطقه خاکستری انجام می­شود به همین دلیل دوست و دشمن، خودی، مرز و جبهه به سختی مشخص است اما جنگ همه جانبه معمولاً با دشمن خارجی در منطقه نبرد مشخص انجام می­شود بنابراین دوست و دشمن و مرز مشخص است.

۵- در جنگ ترکیبی محوریت قدرت نرم قرارگاه­های فرهنگی و اولویت با جنگ رسانه­ای و سایبری است اما در جنگ همه جانبه محوریت قدرت سخت قرارگاه­های عملیاتی و اولویت با اقدامات نظامی و تاکتیکی و جنگ الکترونیک است.

2 پاسخ به “وجوه اشتراک و افتراق جنگ ترکیبی با جنگ همه جانبه”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *