بررسي مناقشات جهاني بيانگر اين است كه در تمام تحولات و مناقشات هميشه يكطرف آن آمريكا بوده و طرف ديگر شوروي سابق يا روسيه فعلي بوده است. در طول تاريخ فقط در دو مناقشه همسويي و همگرايي بين دو ابر قدرت در حمايت از يكطرف مناقشه وجود داشته است: يكي جنگ صدام بعثي عليه ج.ا.ايران؛ در اين جنگ هر دو ابرقدرت حامي صدام بودند و دوم جنگ آذربايجان و ارمنستان؛ در اين مناقشه هم براي دومين بار منافع دو ابر قدرت همسو شده و هر دو در سياست هاي اعلامي موضع بيطرفي را اتخاذ نموده اما در سياست هاي اعمالي تلويحاً از آذربايجان حمايت مي كنند.
دوپهلو بودن موضع آمريكا مشخص است، از يكطرف دولت ارمنستان دست نشانده آمريكاست و از سوي ديگر آمريكا به دنبال ايجاد «دالان توراني ناتو» به موازي خط «هارتلند» است. هدف آمريكا در اين جنگ ايجاد كمربند امنيتي از تركيه (بعنوان همپيمان ناتو و مبدأ دالان) به باكو و درياي خزر و اتصال آن به تركمنستان، تاجيكستان و ازبكستان و نهايتاً به سين كيانگ جهت تقابل با رقيب اصلي خود يعني چين است. آمريكا در اسناد استراتژي امنيت ملي ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲ سه كشور چين، روسيه و ايران را به عنوان تهديد اصلي خود در جهان معرفي نموده است. بنابراين با اين اقدام، آمريكا به سه هدف مهم اساسي خود يعني مهار، ايران، چين و روسيه خواهد رسيد. دالان توراني ناتو جايگزين كمربند امنيتي سابق آمريكا يعني «سنتو» است. سنتو صرفاً بمنظور مهار كمونيسم و شوروي بود اما دالان توراني ناتو بمنظور مهار چين، ايران و تا حدودي روسيه است. رژيم صهيونيستي هم به خاطر و نفوذ اطلاعاتي و جاسوسي خود در كنار مرزهاي ايران، يكي ديگر از حاميان اصلي اين جنگ مي باشد. پس برنده اصلي يك سر جنگ، آمريكا و تركيه و رژيم صهيونيستي خواهد بود.
اما موضع روسيه مبهم بوده و قابل تعريف نمي باشد. برخي از كارشناسان معتقدند كه روسيه نمي خواهد همزمان در دو جنگ وارد شود، به همين دليل پوتين موضع «بيطرفي» با رويكرد «نه جنگ و نه صلح» را اتخاذ نموده است. تعداد ديگري از كارشناسان معتقدند كه روسيه در جنگ ۴۴ روزه بين آذربايجان و ارمنستان در سال ۲۰۲۰ ميلادي كه هنوز وارد جنگ اوكراين نشده بود هم همين موضع را داشت.
پوتين از يكطرف ارمنستان را حيات خلوت مسكو ميداند و از سوي ديگر ارمنستان را به عنوان متحد استراتژيك آمريكا در قفقاز معرفي كرده است. به همين دليل روسيه هرگز خواهان ارمنستان مستقل و قوي نبوده و تلاش ميكند تا همواره ارمنستان را به عنوان كشور دست نشانده خود تعريف كند.
به علت نزديكي ارمنستان به آمريكا، پوتين به دنبال تنبيه ارمنستان و گرفتن امتياز از آمريكا در قبال جنگ اوكراين است. به عبارتي ديگر پوتين از يكطرف به دنبال معامله با آمريكا است و از سوي ديگر روسيه به علت سياست هستهاي مستقل ج.ا.ايران و با توجه به منابع نفت و گاز ايران، به دنبال تضعيف نفوذ ايران در قفقاز است. به همين دليل در مناقشه آذربايجان و ارمنستان روسيه و آمريكا در كنار هم قرار گرفتهاند و برنده سر دوم جنگ هستند.
گردانندگان اصلي و حاميان آذربايجان بطور مستقيم آمريكا، تركيه، رژيم صهيونيستي و بطور غيرمستقيم روسيه است. از طرفي ارمنستان كشوري قابل اعتماد براي ج.ا.ايران نبوده و بر اساس طرح كشورهاي حامي به دنبال واگذاري دالان به آذريايجان و ايجاد آنتروپي و انزواي ژئوژليتيكي براي ج.ا.ايران است. با توجه به ائتلاف ايجاد شده در حمايت از آذربايجان و نرمش ارمنستان، به نظر ميرسد بازنده «دوسرباخت» بحران قره باغ ج.ا.ايران است.
در جنگ آذربایجان و ارمنستان یک مثلث سه ضلعی علیه ایران ایجاد شده است: یک ضلع آن روسیه است که استراتژی ابهام در پیش گرفته و به دنبال معامله با آمریکا است. ضلع دوم آن ائتلاف عبری، ترکی و امریکایی است که حامی آذربایجان بوده و به دنبال انزوای ژئوپلیتیکی ایران هستند. ضلع سوم آن ارمنتسان است که تحت فشار ائتلاف یاد شده به دنبال واگذاری دالان مورد مناقشه به آذربایجان است.
لذا تنها راه برون رفت از بست ژئوپليتيكي اين است كه نيروهاي مسلح ج.ا.ايران به بهانه سرريز شدن آتش جنگ به نوار مرزي و شليك آتش توپخانه به داخل خاك كشور، قسمتي از دالان زنگه زور را اشغال نمايند. چون اگر ارمنستان با آذربايجان توافق كند هيچ بهانه اي براي حضور ج.ا.ايران وجود ندارد. تحولات منطقه بيانگر اين است كه امكان توافق بين آذربايجان و ارمنستان وجود دارد. پس نيروهاي مسلح به جاي رزمايش و حضور فيزيكي در نوار مرزي، بخشي از دالان زنگه زور را اشغال نمايند.
بسیار عالی
از تحلیل جامع الاطراف و دقیقتان سپاسگزاریم،
متاسفانه بازی را زمانی باختیم که بین ارمنستان و آذربایجان در بدو شروع مناقشه بین دو کشور ما ارمنستان را انتخاب کردیم نه آذربایجان را ،
اکنون نیز هرچند قدرت نظامی و توان نظامی منجر به بازدارندگی می شود لیکن صرفابا تکیه برقدرت نظامی نمی شود به حل مسائل منطقه ای و سیاسی پرداخت،هوش سیاسی و دیپلماسی در خیلی از مواقع زمینه برون رفت از این قبیل چالش هاست،که رجال سیاسی ما در حوزه سیاست خارجی بدان بی توجه هستند و این می شود که نهایت امر جور آن برگردن نیروهای جان برکف مسلح ج.ا.ایران خواهد افتاد،
سلام بسیار عالی
سلام و درود بر شما استاد عزیز
مثل همیشه کاربردی و تأثیرگذار
سلام بر همدوره عزیزم
سلام اقای دکتر عزیز
ایام مبارک و التماس دعا
با عرض پوزش باید به عرض برسانم ارمنستان بک کشور مسیحی است که حوزه نفوذ سنتی فرانسه می باشد و غربی ها به هیچ عنوان اشغال خاک ارمنستان را توسط یک کشور مسلمان نمی پذیرند دلیل محکومیت بین المللی اذربایجان نیز همین هست البته بحث ترکیه و رژیم صهیونیستی فرق می کند و پشتیبان باکو هستند اما بنظر می رید ترکیه بخاطر زلزله اخیر و مشکلاتی که اردوغان در انتخابات پیش رو با ان مواجه هست شرایط خیلی خوبی ندارد اما رژیم صهیونیستی بخاطر مشکلات داخلی و دکترین این رژیم که همیسه سعی می کند بحران های امنیتی خود را صادر کند سعی می کند با تحریک اذربایجان باعث شعله ور شدن بحران در منطقه شود
سپاس برادر کوچک شما کاظمی
سلام بسیار عالی
بنده با نظر استا د موافقم چنانچه جمهوری اسلامی ایران پیشگیری نکند و
کنترل قسمتی از مناطق مرزی استان سیونیک ارمنستان را در دست نگیرد به احتمال زیاد ارمنستان تحت فشارهای خارجی و همچنین مواضع دو پهلو و ضعیف پیشینیان مجوز احداً دالان را صادر و در این خصوص با باکو توافق کند که در این صورت ورود ما به خاک کشور ارمنستان تبعات منطقه ای و جهانی را به دنبال خواهد داشت،لذا شایسته است ابتدا ج،ا،ایران از طریق دیپلماسی و توافق با دولت ارمنستان وارد خاک این کشور شود و در ضرورت عدم موافقت ارمنستان که به منزله موافقت تلویحی و پشت پرده پیشینیان در خصوص احداث دالان تورانی می باشد ،باید با اقدامی پیشدستانه به عمق مناطق مرزی ارمنستان در استان مذکور وارد شویم گفتنی است بنظر می رسد تا امروز هم بصورت ناخواسته و بدون آینده نگری در این خصوص تعلل شده است
سلام بسیار عالی
سلام علیکم عرض ادب
ضمن تشکر از شما ، با احترام جناب آقای دکتر بنده به عنوان شاگرد شما موافق تحلیل کاربردی و کلیات مطلب هستم ولی نتیجه گیری انتها مطلب که نظر شما به اقدام نظامی و آغازگر بودن و پیش دستی هست را جسارتاً اقدامی عجولانه و احساسی میدانم …
حضرتعالی استاد ما هستید و خیلی بهتر میدانید و میشناسید چگونگی و میزان اقتدار و هوش و زکاوت تحلیل و رصد و مدل موضع گیری و میزان رفتار بازدارنده و حدود و نحوه اقدامات و سایر سیاست های کشور عزیزمان جمهوری اسلامی ایران را ، که در وقت خود یقینا عروسک های در دست عروسک گردانان شیطان صفت منطقه مورد نظر طعم آنرا خوب مزه مزه خواهندکرد …
همچنین با اذن به اصل اینکه ما آغازگر جنگی نبوده و نخواهیم بود و با توجه به هشدارهای مکرر داده شده به عاملین و مسببین و هم پیمانانشان از سوی مقام معظم رهبری مدظه و تاکید مقامات مسئول کشور و اطاعت به امر و آمادگی نیروهای مورد نیاز ، بی شک با سرزدن غلط مورد نظر و اتفاق افتادن آن خطا در کوتاهترین زمان نخجوان از سوی ایران آزاد سازی میشود و در طی یک روند قانونی با نظارت بین المللی لازم با برگزاری همه پرسی ضمیمه خاک کشور عزیزمان و مقتدرمان حمهوری اسلامی ایران می گردد .
فَاللَّهُ خَیْرٌ حَافِظاً وَ هُوَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِینَ
سلام نظر جنابغالی بسیار عالی و ارشمند است.