امروز یکشنبه ۴ اردیبهشت مصادف است با ۶۲ مین روز جنگ روسیه و اوکراین، تحولات موجود بیانگر این است که اهداف اعلامی عملیات ویژه توسط روسیه تا کنون محقق نشده است و روسیه مجبور به تغییر در اهداف جنگ شد.
طرح اولیه روسیه این بود که علاوه بر تصرف منطقه دونباس، بمنظور برکناری زلنسکی و حذف دولت فعلی اوکراین، اقدام به محاصره کیف نماید، بعلت افزایش مقاومت مردمی در اوکراین و همچنین افزایش حمایت های مالی، لجستیکی، تجهیزاتی و اطلاعاتی آمریکا و اروپا از زلنسکی، این طرح ناکام ماند و روسیه مجبور شد تا نیروهای خود را که تا ۱۰ کیلومتری کیف پیش رفته بودند به منطقه جنوب شرق اوکراین منتقل نماید.
سناریوی جدید روسیه این است که منطقه دونباس و بندر ماریوپل را اشغال و تصرف نماید. تصرف بندر استراتژیک ماریوپل باعث برقراری ارتباط زمینی بین منطقه استقلال یافته دونباس با کریمه می شود و از طرفی ارتباط دریایی اوکراین با دریای آزوف قطع میشود. تحقق این سناریو به معنی این است که اهداف اعلامی روسیه در جنگ اوکراین تغییر کرده است و علت آن اشتباه و خطای محاسباتی روسیه در برآورد اطلاعاتی از وضعیت جنگ بود. در حال حاضر روسیه بدنبال ایجاد یکپارچگی در جنوب شرق اوکراین یعنی منطقه دونباس و بندر ماریوپل است تا این منطقه را همراه با کریمه به خاک روسیه اضافه نماید. بنابراین نتیجه این جنگ ایجاد تغییر در مرزها و جغرافیای اوکراین است.
در سناریوی اولیه روسیه علاوه بر تصرف و اشغال منطقه دونباس بدنبال حذف زلنسکی هم بود اما بعلت مقاومت مردم و ارتش اوکراین و همچنین حمایت تمتم قد اروپا و آمریکا از زلنسکی این سناریو به استقلال منطقه دونباس کاهش یافته است.
نقاط ضعف روسیه در این جنگ عبارتند از:
استفاده گسترده از نیروی زرهی که قابلیت جنگیدن در مناطق شهری را ندارد.
ضعف نیروی هوایی بخصوص از روز ۲۵ ام جنگ.
ضعف دریایی علی رغم اینکه دریا در اختیار روسیه است.
ضعف جنگ شهری و ضعف در مقابل مقاومت مردم و ارتش اوکراین.
ضعف شدید زنجیره تأمین لجستیکی و خدماتی.
اشتباه و خطای محاسباتی طراحان جنگی در برآورد اطلاعاتی از وضعیت مردم و ارتش اوکراین.
نادیده گرفتن حمایت های مالی، لجستیکی، تجهیزاتی و اطلاعاتی آمریکا و اروپا از زلنسکی.
نقاط ضعف اوکراین در این جنگ عبارتند از:
عدم استفاده از سامانه های پهپادی علیه ستون موتوری وزرهی روسیه در روزهای اول جنگ.
عدم استفاده ا تاکتیک های جنگ لکه جوهری علیه نیروی زمینی روسیه.
عدم استفاده از سامانه های پدافندی قوی علیه پرنده های روسیه.
نتیجه جنگ تا امروز بصورت «باخت- باخت» بوده است. یکطرف جنگ روسیه است که از نظر نظامی بعنوان دومین ارتش قدرتمند جهان پرستیز و اعتبار خود را از دست داده و پس از ۶۲ روز هنوز درگیر یک جنگ فرسایشی است. از نظر سیاسی روسیه در انزوا قرار گرفته و از نظر اقتصادی هم با اعمال تحریم های شدید اقتصادی توسط آمریکا و اروپا مشکلات اقتصادی عدیده ای در روسیه ایجاد شده و به شدت ارزش روبل در مقابل دلار کاهش یافته است.
طرف دیگر جنگ اوکراین و اتحادیه اروپا است که تمام زیرساخت های حیاتی و حساس آن نابود شده و حدود ۸ میلیون نفر هم آواره جنگی داشته است، از طرفی اروپا هم بعلت گرانی سوخت دچار نایسامانی های اقتصادی شده است.
برنده این جنگ در تقدم اول آمریکا است که توانسه است با استفاده از فروش ذخایر نفتی خود درآمد قابل توچهی بدست آورد و با اعمال فشار بر کشورهای اروپایی اعتبارات ناتو را افزایش میدهد. ج.ا.ایران هم می توانست برنده دوم این جنگ باشد اما متاسفانه این فرصت طلایی را تا کنون از دست داده اند، البته ایران باید ملاحظات روسیه را درنظر بگیرد. الان هم هنوز دیر نشده است، ج.ا.ایران هم میتواند ملاحظات روسیه را در نظر بگیر و هم میتواند از این فرصت طلایی جهن فروش نفت بیشتر اقدام نماید.
با سلام صمن تایید نظرات ارزشمند جنابعالی به نظر بزرگترین بازنده این جنگ اروپاست که شاید هر از گاهی می خواهد از انقیاد آمریکا رهایی یابد اما آمریکا بیشترین بهره برداری از وضعیت خواهد برد. به نوعی یک انزوا طلبی و فرصت سازی هوشمندانه است که هم اروپا را بیشتر به خود وابسته کرد و هم قدرت استراتژیک روسیه را محک زد.
لازم است ج. ا. ایرا از این فرصت هوشمندانه بهره برداری کند.
بسیار عالی
تحلیل ارزنده ایست. جنگ اساسا از ۲۰۱۴ با اشغال کریمه آغاز شده است. با تسلیم ایالتهای لوهانسک و دونسک به روسیه قبل از آغاز جنگ، لذ روسیه تا کنون با اغال نوار مرزی شمال، شمال شرقی و جنوب شرقی نتوانسته اقدام خاصی را محقق سازد. صحیح است که آمریکا برنده جنگ بوده چون از این جنگ خواهان تضعیف روسیه از قدرت جهانی به منطقه ای و همچنین تضعیف آتلانتیک و وابستگی بیش از حد آن بخود و در نهایت سیطره بر LNG ها از طریق دریاست، بستن نورداستریم یک و دو با همین هدف صورت می گیرد. البته موج دوم اقدام روسیه در ۹ می روشن خواهد شد. اقدام اتمی روسیه بضرر خودش خواهد بود. لذا غرب از اول سرعت عمل روسیه رابدون دخالت مستقیم سد کرد. از این رو زمانبر شدن بحران هم به نفع روسها نخواهد بود.
بسیار عالی از توضیحات شما هم استفاده کردیم
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت دکتر عزیز به من سناریو اول کاملا درست می باشد ولی یکی از بازنده های جنگ ما می باشیم که خیلی بهتر می توانستیم از فرصت بدست آمده استفاده کنیم و چه زیبا مولای متقیان گفته است که ” فرصت ها چون ابر در گذار است” و تا فرصت باقی است باید کاری کرد به نظر من اگر آتش بست در جنگ یمن و عربستان صورت نمی پذیرفت خیلی به نفع ایران بود از یک طرف قیمت های حامل انرژی در اروپا بخاطر جنگ اکراین و روسیه بالا رفته بود و از یک طرف هم انصار ا… آرامکو را تهدید می کرد و این یعنی احیای خود به خود ایران….
بسیار عالی
سلام و ممنون از تحلیل خوب شما
سلام و سپاس
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و عرض ادب خدمت دکتر کلانتری عزیز
به نظر بنده حقیر روسیه شاید در این جنگ به اهداف راهبردی خودش رسیده است
شاید در نگاه اول ما ببینیم که بر اثر تاکتیکهای اشتباه خسارتهای زیادی به ارتش روسیه وارد شده است
اما زمانی که در سطح کلان به این موضوع نگاه کنیم متوجه میشیم که اقتصاد روسیه با گرانی سوخت و غلات برخلاف آنچه که ما می شنویم بد هم نشده
روسیه به دلیل نیاز جهان به سوخت و غلات آن، هنوز به صورت عملی چندان هم تحریم نشده ، این تحریم ها شاید در بلند مدت موثر واقعه بشود که مطمئنا مسکو از به درازا کشیدن این جنگ جلوگیری کرده و در آینده نزدیک با استقلال مناطق تصرف شده اعلام آتش بس میکند
آمریکا هم که از این جنگ تمام استفاده خود رو کرده و به تمام اهدافش رسیده
بازنده اصلی هم اروپا و چین بودند که خریداران اصلی سوخت جهان حساب میشوند
سلام بله همانطور که فرمودید آمرریکا برنده و اروپا و اوکراین بازنده این جنگ بودند.