با توجه به تحولات اخیر میتوان نتیجه گرفت که آینده عراق به سمت تضعیف حشدالشعبی و ایجاد درگیری فرقهای در میان شیعیان و گسترش آن بین شیعیان و اهل سنت، نقشهی بعدی دشمنان محور مقاومت خواهد بود. و با کمال تأسف باید اذعان داشت که زمینه در عراق برای بروز این درگیریها کاملاً مهیاست.
کودتای ارتش عراق:
ارتش عراق دارای وضعیتی نابسامان و در عین حال بسیار تحت تأثیر آمریکا بوده و در حقیقت آن را میتوان ساخته و پرداخته آمریکا در عراق دانست. لیکن با وجود قدرتی به نام حشدالشعبی در عراق از قدرت کافی در اجرای کودتا برخوردار نبوده لیکن با تضعیف حشد این تصور ایجاد خواهد شد که ارتش از توان کافی برای کودتایی همه جانبه و تعیین کننده برخوردار شده است و این در حقیقت نقطه بسیار خطرناک مسئله است. ارتش عراق اگر کودتا کند با وجود دخالت حتمی ایران در حمایت از حشدالشعبی، توانایی شکست رقیب خود را نداشته و از طرفی با حمایتهایی که از جانب کشورهای عربی و آمریکایی از آن خواهد شد نه آنچنان ضعیف است که توسط رقبای خود از بین برود. از طرفی وجههی ملی آن، دوستان و طرفدارانی را برایش دست و پا خواهد نمود و در عرصه بینالملل حامیانی خواهد داشت و از طرف دیگر نیروی عظیم حشدالشعبی نیرویی نیست که به سادگی عرصه را خالی کند و این به معنای شروع درگیریهای داخلی فراگیر در عراق و زمینهسازی برای دخالت دول خارجی در این کشور به بهانه حمایت از اهل سنت، حمایت از ارتش ملی و …. . به نظر میرسد تنها علت عدم کودتای ارتش عراق در ایام حاضر انتظار برای مهیا شدن بیشتر صحنهی سیاسی عراق و تضعیف بیشتر حشد است که مقتدی صدر یا آگاهانه و یا جاهلانه در حال تحقق آن است.
درگیری و اغتشاشات داخلی:
مردم عراق که به شدت تحت فشارهای مختلف اقتصادی، رفاهی، روانی، اجتماعی و … قرار دارند به راحتی قابلیت تهییج جهت شرکت در اغتشاشات اجتماعی را دارند. اغتشاشات اخیر به راحتی قابلیت تبدیل به جنگ داخلی را خواهد داشت به خصوص اگر سلاح گرم در مقابله با آنان استفاده شود شاید به همین دلیل است که نیروهای امنیتی از همراه بردن سلاح در کنترل اغتشاشات اجتناب میکنند لیکن این امر با تنش بیشتر قابل ادامه نخواهد بود.
ترور یا فوت مشکوک مراجع و افراد بارز:
ترور یا فوت مشکوک یک چند نفر از علما و یا شخصیتهای بارز شیعه که بتوان آن را به نیروی مقابل نسبت داد. در سنارویی محتمل ترور مراجع تقلید شیعیان توسط منتسبین به فرق دیگر و یا … میتواند آتش جنگ داخلی را شعلهور نماید. البته در حین اغتشاشات اخیر عراق خبری مبنی بر کشف و خنثیسازی طرح ترور مراجع بزرگ نجف منتشر گردید.
جنگهای طایفهای:
جنگهای طایفهای در حد فاصل و نقطهی تماس طرفداران احزاب مختلف شیعی عراق مانند شهرک صدر و کربلا و ….، همراه با اطلاعرسانیهای غلو آمیز رسانهای به خصوص در فضای مجازی میتواند آغازگر جنگ فراگیر داخلی در عراق گردد.
تصمیمات نسنجیده دولت یا مصوبات مجلس:
برخی تصمیمات دولت و یا کنگره عراق نیز این قابلیت را دارد که باعث ایجاد اغتشاشات مردمی و فراهم نمودن زمینههای جنگ داخلی گردد. هرگونه تصمیم دولت و یا قانون مصوب مجلس میتواند به بهانهای برای اوجگیری اغتشاشات و اعتراضات و فراهم نمودن بینظمی و کشاندن آن به جنگ داخلی در عراق منجر شود. از جمله این تصمیمات استعفای نخست وزیر و بی دولت ماندن عراق در این اوضاع بسیار متشنج است. البته عادل عبدالمهدی علیرغم اعلام موافقت با استعفا زیرکانه آن را منوط به تعیین جایگزین برای خود نموده است. این تصمیم صحیحی به نظر میرسد لیکن بیدولت شدن عراق و یا اعلام نخست وزیری افرادی که از سابقه خوبی در صحنه سیاسی عراق نیستند میتواند شعلههای تنش در عراق را به شدت شعلهورتر نموده و تا جنگ داخلی پیش برد.
جنگ بیپایان قدرت توسط سران احزاب سیاسی:
در این میان برخی قدرتطلبیهای افراد بارزی مانند مقتدی صدر و طرفدارن فرقههایی مانند یمانیها و صخریها، نیز این امکان را میتواند فراهم آورد که نظم و آرامش عراق دستخوش تلاطم و تنش شود. در صحنهی داخلی عراق در حال حاضر این سناریوها به صورت همزمان در حال طرحریزی و اعمال است. تلفیقی از این سناریوها باعث گردیده افق شفاف و امیدوار کنندهای از بسامان شدن اوضاع دیده نشود. در صورت بالا کشیدن تنش در عراق و بروز جنگ داخلی در عراق صحنه برای اجرای برنامهی بعدی استکبار در عراق و منطقه فراهم خواهد شد.