از منظر ج.ا.ایران پیامد بازدارندگی باید در تراز صلح و مبتنی برعدالت باشد، بازدارندگی عدالت محور دارای سه رکن اصلی است:
الف- قدرت سازی: یعنی تولید قدرت سخت، نرم و نيمه سخت. قدرت سخت مثل موشک و پهپاد. تولید قدرت نرم مثل وفاداری مردم به حاکمیت یا ایجاد وفاق ملي. تولید قدرت نيمه سخت مثل سایبری و اقتصادی.
ب- قدرت افزایی: یعنی پس از تولید قدرت و قدرت سازی، به طور مداوم سطح و نوع قدرت را از منظر کمی و کیفی افزایش دهیم، همین مطلبی که اخیرا فرماندهي معظم کل قوا فرموند که باید برد موشک را افزایش دهیم. در این خصوص فرماندهي معظم کل قوا در تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۲۴ در جمع دانشمندان دفاعی فرمود:
یک روزی در مورد دقت موشک – من باب مثال – یک حدی را برای خودمان در نظر گرفتیم، حالا احساس میکنیم این حد کافی نیست، باید برویم جلوتر. این همان رکن دوم بازدارندگی يعني قدرت افزایی است. لازمه قدرت افزایی، قدرت سازی است، پس باید در گام اول قدرت سازی کرد و در گام دوم قدرت را افزایش داد.
پ- قدرت افکنی: سومین رکن بازدارندگی قدرت افکنی است، یعنی پس از قدرت سازی و قدرت افزایی، نهایتأ آنرا در معرض نمایش قرار دادن، مثل رزمایش های موشکی و پهپادی. پس باید قدرتی وجود داشته باشد تا بتوان قدرت افکنی کرد.
بازدارندگی مؤثر دارای ۴ ویژگی مهم است: قابلیت، اعتبار، ثبات و ارتباط.
بیانات فرماندهي معظم کل قوا مبنی بر افزایش برد موشک، یعنی پیام به دشمن. پیامی که هر ۴ ویژگی بازدارندگی را مبتنی برعدالت برای صلح پایدار دارد.
بازدارندگی استراتژی جنگی نیست، بلکه استراتژی صلح است،
تفاوت اصلی بازدارندگی موردنظر آمریکا و رژیم صهیونیستی با بازدارندگی از منظر ج.ا.ایران همین است. ج.ا.ایران به بازدارندگی مبتنی بر عدالت برای صلح پایدار اعتقاد دارد، این همان بازدارندگی ایجابی است که باعث تغییر رفتار دشمن میشود. ترامپ و نتانیاهو به دنبال بازدارندگی مبتنی بر قدرت هستند، یعنی اجرای صلح ناتراز از طریق اعمال زور و قدرت. استراتژی صلح از طریق قدرت که مدنظر ترامپ است یعنی اینکه آمریکا باید به قدری قدرتمند باشد که هیچ کشوری در مقابل زیاده خواهیش مقاومت نکند وهروقت اراده بکند به هر کشوری حمله بکند. این همان استراتژی ماکیاولی است: هدف وسیله را توجیه میکند. آمریکا برای رسیدن به هدف صلح از هرنوع قدرت نامشروع و نامتعارف استفاده میکنند.
این نوع بازدارندگی سلبی است و ممکن است باعث تحمیل اراده به دشمن شود اما باعث تغییر رفتار نمی شود. تغییر رفتار یک مرحله بالاتر از تحمیل اراده است. در تحمیل اراده تا وقتی قدرت زور پایدار است، صلح ناتراز وجود دارد، به عبارتی دیگر صلح استقراضی و موقتی است، بازدارندگی سلبی اعتبار و ثبات ندارد، یعنی ۲ ویژگی از۴ ویژگی بازدارندگی مؤثر را ندارد. بازدارندگی سلبی موقتی است.
بازدارندگی ایجابی باعث تغییر رفتار میشود، به همین دلیل هر ۴ ویژگی را دارد و پایداری و مانایی دارد. دکتری دفاعی ج.ا.ایران بر اساس آیه ۶۰ سوره مبارکه انفال منطبق بر بازدارندگی ایجابی و در تراز صلح است، به همین دلیل تأثیر محور و صلحآمیز است. امیرالمؤمنین علی (ع) در خطبه ۵۳ نهج البلاغه می فرماید اگر صلح می خواهی آماده جنگ باش. آماده جنگ بودن به معنی استفاده نامشروع از قدرت و اعمال زور نیست، بلکه به معنی جنگ برای تحقق عدالت، ایجاد وحدت و وفاق بین مسلمانان است، آیه شریفه ۶۰ سوره مبارکه انفال و خطبه ۵۳ نهج البلاغه مصداق عینی صلح از طریق عدالت است. دکترین دفاعی آمریکا منطبق بر بازدارندگی سلبی و ناترازی صلح است، به همین دلیل استقراضی و موقتی است.
درمجموع قدرت باعث صلح ناتراز است اما عدالت باعث صلح تراز است.
سلام باز دارندگی یک وجه دارد وان هم در قران بصورت صریح ذکر شده است..وان ترساندن دشمن است.
تشكر از شما