فتح الله کلانتری

دکترین- سیاست- راهبرد

دکترین ۳ نوع است:

۱- دکترین تهاجمی. چنانچه دکترین تهاجمی باشد، بالطبع آن سیاست و راهبرد هم تهاجمی است.

۲- دکترین تدافعی. چنانچه دکترین تدافعی باشد، بالطبع آن سیاست و راهبرد هم تدافعی است.

۳- دکترین بازدارندگی. چنانچه دکترین بازدارندگی باشد، بالطبع آن سیاست و راهبرد هم بازدارندگی است. در دکترین بازدارندگی باید قدرت سازی- قدرت افزایی و قدرت افکنی کرد. با استفاده از این سه روش  میتوان بادارندگی نمود و دشمن  را از تجاوز و حمله منصرف نمود.

بنابراین با توجه به موارد بالا پیش دستانه و پیشگیرانه دکترین نیست، بلکه شیوه ی اقدام دکترین تهاجمی است. یعنی دکترین تهاجمی یا به شیوه ی  عملیات پیش دستانه انجام میگردد یا به شیوه ی  عملیات پیشگیرانه. تفاوت پیش دستانه با پیشگیرانه در قطعی بودن زمان و مکان است. در عملیات پیش دستانه زمان و مکان حمله دشمن قطعی است اما در عملیات پیشگیرانه قطعی نیست.

اینکه ما میگوییم دکترین ج.ا.ایران دفاعی است، قابل قبول نیست، چون نمیشود صفر تا صد یک دکترین دفاعی داشته باشیم. دکترین دفاعی ج.ا.ایران ترکیبی است. در مقابل آمریکا و برخی از کشورهای منطقه مثل عربستان سعودی دکترین ج.ا.ایران بازدارندگی است، طبق اسناد بالادستی و آرمان های موجود دکترین ج.ا.ایران در مقابل رژیم صهیونیستی باید تهاجمی باشد. دکترین ج.ا.ایران در مقابل سایر کشورها تدافعی است.

4 پاسخ به “دکترین- سیاست- راهبرد”

  1. سلام
    با توجه به مطالب شما اگر دکترین ما در مفابل کشورهای منطقه ای و فرمنطقه ای متفاوت است چرا ایین نامه های ما که برگرفته از راهبرد می باشد بر همان اساس تنظیم نشده چرا نیروهای مسلح هنوز سردرگم می باشند و نمی دانند چگونه باید یگان های خود را بر اساس راهبرد مطرح شده تنظیم نمایند لطفا پاسخ دهید؟

    1. سلام ضمن تشکر از جنابعالی به استحضار میرساند آئین نامه برگرفته و بر اساس دکترین است، متاسفانه نیروهای مسلح بدون توجه به تغییرات محیطی دنباله رو همان آئین نامه های قبلی متناسب با محیط ۵۰ سال پیش هستند و به همین دلیل همینطور که شما بدرستی اشاره فرمودید متاسفانه یگانهای ما سردرگم هستند.

  2. سلام
    پدافند هوایی وجهی دفاعی است که دکترین پایه آن تدافعی است، اما راهبردهای آن بیشتر رنگ تهاجمی دارد.
    و یا واکسن یک راهبرد تهاجمی برای دکترین دفاعی مواجهه با ویروس است.
    دکترین یعنی بایسته‌های رفتاری نسبت به محیط.
    راهبرد یعنی راه بهینه دست‌یابی به هدف.
    همین دو تعریف ساده اما واقعی نشون میده در حوزه نظامی دکترین میتونه تدافعی باشه اما راهبرد تهاجمی باشه

    1. سلام ضمن تشکر از انقاد جنابعالی به استحضار میرساند چنانچه دکترین در سطح راهبردی تدافعی باشد، میتواند در سطح عملیاتی تهاجمی باشد. از این منظر نظر شما کاملا صحیحی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *