نخست وزیر پیشنهادی جدید عراق کیست و چرا بهترین است؟

نخست وزیر پیشنهادی جدید عراق؟
«مصطفی عبداللطیف مشتت» معروف به مصطفی الکاظمی متولد ۱۹۶۷ میلادی در شهر بغداد است. او مدرک دیپلم خود را در بغداد به دست آورده و در اوایل دهه ۱۹۸۰ به دنبال صدور حکم اعدام علیه اش به دلیل وابستگی به حزب الدعوه اسلامی عراق، کشور را ترک کرد.
طبق گزارش هایی که در رسانه های عراق منتشر شده، او در دهه ۸۰ به حزب الدعوه اسلامی عراق پیوسته است. وی در سال ۲۰۱۴ توانست مدرک کارشناسی رشته حقوق را از یکی دانشگاه های خصوصی در عراق دریافت کند.
الکاظمی بعد از ۲۰۰۳ وارد عراق شد و در سلیمانیه به کار رسانه ای خود ادامه داد و در همین برهه نیز رابطه خوبی با دو حزب عمده کردستان (دموکرات و اتحادیه میهنی) برقرار کرد.
نخست وزیر جدید مامور تشکیل دولت، بعد از ورود به عراق در بخش رسانه ای در زمینه همزیستی اقوام و طوایف مختلف عراق مقاله هایی به رشته تحریر درآورده است.
او در ۲۰۰۷ با همکاری «برهم صالح» رییس جمهوری کنونی عراق، نشریه ای به نام «الاسبوعیه» (هفته نامه) را منتشر کرد.
الکاظمی در ایام معارضه مدیرعامل بنیاد «الذاکره العراقیه» بود که برای مستند سازی و بایگانی جنایات رژیم صدام تاسیس شد، بر همین اساس گفته می شود که او در زمینه تهیه اسناد به ویژه فیلم از قربانیان جنایات رژیم سابق تجربه زیادی دارد.
الکاظمی پس از مدتی مدیر بنیاد «الحوار الانسانی» (گفتمان بشری) شد که یک بنیاد مستقل برای حل اختلافات اجتماعی و فرهنگی و رواج گفت و گو برای حل بحران ها به جای استفاده از خشونت است.
با توجه به تجربه ای که این چهره در زمینه های جمع آوری و طبقه بندی اطلاعات دارد، حیدر العبادی نخست وزیر (۲۰۱۴ – ۲۰۱۸) او را در ۷ ژوئن ۲۰۱۶ (۱۸ خرداد ۹۵) به عنوان رییس سازمان امنیت و اطلاعات عراق برگزید.
گفته می شود که الکاظمی از وقتی مسوولیت سازمان اطلاعات و امنیت عراق را برعهده گرفته، نقش و اثرگذاری آمریکا به ویژه سازمان اطلاعات و امنیت آمریکا (سیا) را بر این سازمان امنیتی عراق کاست.
از مهمترین اقدامات او در این سازمان، حذف شعبه ای به عنوان «شعبه ایران» بوده که سازمان سیا در آن ایجاد کرده بود.
برخی رسانه ها از الکاظمی به عنوان «مرد در سایه» یا «مرد علاقه مند شدید به ارتش های سایبری» یاد می کنند.
سایت عراقی «کتابات» معتقد است که الکاظمی در پی ایجاد سایت های خبری متعدد مانند «الزمان پرس، الزوراء پرس، صوت سامراء، احرار العراق، موسوعه العراق، سومر نیوز، العراق الان، اسکای پرس و المدی پرس» است و هدف همه آنها اعطای تصویری زیبا از الکاظمی بوده است.
با وجود همه اینها، از الکاظمی به عنوان دوست نزدیک ایران وآمریکا یاد می شود و برخی معتقدند که می تواند در کاهش تنش بین ایران و آمریکا نقش ایفا کند.
الکاظمی از طرف برخی از گروه های مقاومت اسلامی عراق متهم است که در مساله عملیات جنایتکارانه ترور سرداران شهید قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس به دست نیروهای آمریکایی، در انجام وظایف اش کوتاهی کرده است.
او متهم است که در اجبار آمریکایی ها از دست نزدن به این عملیات جنایتکارانه نقش جدی ایفا نکرده امری که خود الکاظمی آن را رد کرده و می گوید که از اصل عملیات بی اطلاع بوده است.
نخست وزیر جدید مامور تشکیل کابینه در دوران فعالیت رسانه ای همواره از جمهوری اسلامی ایران به نیکی یاد کرده و در آخرین اظهارات منتسب به او در اوائل اکتبر ۲۰۱۶ از تهران و رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان عامل صلح جهانی نام برده است.
حذف شعبه ایران در سازمان امنیت و اطلاعات عراق که سازمان سیا آمریکا در ۲۰۰۴ ایجاد کرده بود نیز یکی از مواردی است که گفته می شود علاقه الکاظمی را به جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد.
الکاظمی از فوریه گذشته که رایزنی فراکسیون های شیعه برای انتخاب نامزد اصلح پست نخست وزیری مطرح شده، نامش به عنوان یکی از کاندیداهای مهم مطرح بوده است.
جریان حکمت به رهبری سید عمار حکیم نام او را به عنوان نامزد نخست وزیری مطرح کرد اما به دلیل نبود اجماع در دور اول رایزنی ها الکاظمی از پذیرش این مسوولیت خودداری کرد اما در پی اجماع ایجاد شده اخیر او حاضر به تصدی این پست شده است.
بعد از اعلام انصراف «عدنان الزرفی»، برهم صالح رییس جمهوری به درخواست فراکسیون های عمده شیعه در پارلمان،الکاظمی را مامور تشکیل دولت کرده تا جایگزین «عادل عبدالمهدی» شود.
دولت الکاظمی عمر کوتاه یکساله خواهد داشت و ظرف این مدت بایدفضا رابرای انتخابات زودهنگام پارلمانی فراهم و همچنین قانون بودجه۲۰۲۰را تهیه و به پارلمان ارائه کند.
الکاظمی همچنین با چند چالش مهم در این مدت روبه رو است که یکی چالش ویروس کروناو دیگری بحران اقتصادی و همچنین مطالبات برحق تظاهرکنندگان برای بهبود وضع معیشتی و رفاه عمومی است .
*️⃣چرا مصطفی الکاظمی
▫️مطلوب ج.ا.ایران و جبهه مقاومت برای تصدی پست نخست وزیری عراق شخصی است که دو معیار  مهم زیر را درنظر داشته باشد: نخست آنکه با حشد الشعبی دشمن نباشد و دیگر آنکه وابسته به امریکا هم نباشد! به صورت مشخص الزرفی چنین مشخصاتی نداشت و مصطفی الکاظمی این مشخصات را دارد. او هر چند باجناق حیدرالعبادی است و در دوران او توانست سکان سازمان امنیتی عراق را در دست بگیرد، اما در همین سه چهار سال حضورش جنم خاصی از خود نشان داد تا جایی که بسیاری از گروه‌های سیاسی عراقی از عملکرد وی در راس این سازمان از هم‌پاشیده و پراکنده راضی بودند. این مساله باعث شد تا آنها بدون دردسر زیادی با او برای رسیدن به سمت نخست‌وزیری به توافق برسند. اما مهمترین اقداماتی که باعث شد تا الکاظمی نظر موافق گروه‌های شیعی، کرد و حتی سنی را به دست آورد:
?نخست) الکاظمی در طول دوران ریاستش بر سازمان امنیتی عراق موفق شده بود تا این سازمان را به شکل قابل قبولی از عناصر وابسته به امریکا، رژیم صهیونیستی و همچنین کشورهای عربی پاکسازی کند. این موضوع شاید برای اولین بار نیست که گفته می‌شود، اما موفقیت او در این مهم در طول سال‌های گذشته نتایجش را در تابستان و پاییز سال ۲۰۱۹ به شکل عملی گذاشت. سفارت امریکا و انگلیس باوجود بسیج همه امکانات و افراد خود در عراق هیچ‌گاه موفق نشدند در شهرهای مختلف عراق کار را به سرانجام برساند و بسیاری از لیدرهای آشوب‌ها دستگیر می‌شدند. الکاظمی در این حوزه کاملا مسوولانه عمل کرد، دلیل هم این بود که در سازمان امنیت عراق شاید پادوهای امریکایی حضور داشتند اما کسانی که بخواهند کار را یک‌سره کنند، وجود نداشتند.
?دوم) الکاظمی همان کسی بود که در ماجرای عبدالوهاب الساعدی نقش بسیار مهمی را ایفا کرد. گزارش رفتارها و عملکرد رئیس نیروهای مبارزه با تروریسم عراق را فقط الکاظمی بود که به عادل عبدالمهدی می‌داد. ساعدی با کمک ابزارهای رسانه‌ای امریکا در عراق به شکلی بزرگ شده بود که کسی جرات برخورد با او را نداشت. اما مستنداتی که سازمان امنیت عراق جمع‌آوری کرد باعث شد تا به شکل غافلگیرانه‌ای که حتی امریکایی‌ها هم متوجه نشدند، ساعدی به یک نیروی معمولی تبدیل شود. در این مورد حرف برای گفتن زیاد است.
?سوم) مصطفی الکاظمی با پاکسازی سازمان امنیت عراق از عناصر نفوذی بعثی باعث شد تا بغداد پس از سال‌ها ناامنی، به شکل قابل قبولی امن شود. پس از ماجرای انفجار در محله الکراده بغداد که داعش آن جنایت بزرگ را در خردادماه سال ۱۳۹۶/ می۲۰۱۷ انجام داد، پایتخت به شکل قابل توجهی امن شد. این مهم به جز با راندن و دستگیر کردن عناصر نفوذی بعثی و داعشی در سازمان امنیت عراق میسر نبود.
?چرا مصطفی الکاظمی خیر الموجودین بود؟ / بخش دوم
 در ادامه دلایلی که در مورد نخست‌وزیر مکلف عراق دیروز نوشته شد، موارد دیگری را ارائه می‌کنم:
?چهارم: الکاظمی موفق شد تا در طول دوران حضورش به‌عنوان رئیس سازمان امنیت عراق در سطوح مختلف گروهک تروریستی داعش و سایر گروه‌های تروریستی و بازماندگان رژیم بعث نفوذ کرده و ضربات دردآوری را به آنها وارد کند. بسیاری از سرکرده‌های گروهک داعش در طول دوره حضور کاظمی شناسایی شدند و به شکل‌های مختلف از بین رفتند. با یک جستجوی ساده می‌توان این موارد را یافت.
?پنجم: الکاظمی با همه سرویس‌های امنیتی منطقه دست به تبادل نظر زد. تشکیل اتاق عملیات ضدتروریسم در بغداد که با حضور ایران، روسیه، سوریه، حزب‌الله و دولت عراق شکل گرفت در دوره او روی داد. این اتاق عملیات بدون مشارکت و دقت نظر الکاظمی هیچ کاری را از پیش نمی‌برد. او با همتای سوری خود روابط بسیار نزدیکی داشت و تبادل اطلاعات قابل توجهی در مورد تحرکات گروهک‌های تروریستی انجام داد.
?ششم: الکاظمی به خوبی ریشه‌های فساد در عراق را می‌شناسد. او راه‌های ورود و خروج پول‌های کثیف را می‌داند و هر چند فرصت برخورد با همه این موارد را ندارد، اما با انتخاب وزرا و معاونان وزرا می‌تواند یکی از سالم‌ترین دولت‌های عراق ۱۰۰ سال اخیر را تشکیل دهد. به زبان ساده، در مقابل رانتخواری بایستد و با آن مقابله کند.
علاوه بر این موارد، نکات زیر را هم در مورد انتخاب الکاظمی در نظر داشته باشید:
۱ ) این انتخاب متعلق به جریان شیعه در عراق است؛ این یک واقعیت است. الکاظمی با تصمیم گروه‌های بزرگ شیعی حاضر در پارلمان این کشور برای بر عهده گرفتن سمت نخست‌وزیری انتخاب شد و به همین دلیل روایت خوبی از همگرایی جریان‌های شیعی پس از یک دوره ناهماهنگی است.
۲ ) از ایشان بهتر هم بود؛ این هم یک واقعی دیگر است. به هر حال همانگونه که نوشتم، الکاظمی خیرالموجودین بود. اینکه چه کسانی بهتر از وی بودند را خود عراقی‌ها بهتر از ما می‌دانند.
۳ ) خوب و بد وی بعهده خود عراقی هاست؛ این یک انتخاب ۱۰۰درصد عراقی است. امریکایی‌ها باوجود همه بالا و پایینی که داشتند هیچ نقشی در برآمدن او در جایگاه نخست‌وزیری عراق نداشتند.
۴ ) دوران ریاستش کوتاه است؛ الکاظمی نخست‌وزیر دوران انتقالی است. ماموریت او آرام کردن شرایط کشور برای برگزاری انتخابات در سال آینده است.
۵ ) همه کارها را نباید از وی انتظار داشت؛ همانگونه در بند پیشین گفته شد، او یک سال در این جایگاه است  و به هیین دلیل نمی‌توان از او انتظار اتخاذ تصمیمات راهبردی را داشت و اینکه برخی فکر بیخود می‌نویسند…
۶ ) اولویت کار او انتخابات زودهنگام پارلمانی است؛ این مساله‌ای بسیار مهم در عراق ارزیابی می‌شود. برگزاری انتخابات سالم و شفاف می‌تواند قدرت عراقی‌ها را در عرصه چانه‌زنی با امریکایی‌ها برای خروج از این کشور بالا ببرد.
۷ ) در مورد عملیاتی شدن مصوبه اکثریت پارلمان تا جایی که بتواند اقدام خواهد کرد؛ این شرطی بود که در هنگام گفت‌وگو با وی مطرح شده است. الکاظمی به‌عنوان رئیس سازمان اطلاعات و امنیت عراق به خوبی می‌داند که اگر این کار را به نحو احسن انجام دهد چه مزایایی برای او در پی خواهد داشت.
۸ ) در داخل ایران مخالفتی با او نیست؛ کافی است در این مورد نگاهی به مواضع اتخاذ شده توسط دستگاه دیپلماسی و همچنین سفیر کشورمان در بغداد داشته باشید. در ایران برخی‌ها به‌گونه‌ای می‌نویسند که انگار نخست‌وزیر عراق قرار است تدارکاتچی تهران باشد.
۹ ) رابطه‌اش با ایران خوب و با آمریکایی‌ها قهر نیست؛ در این مورد در بندهای پیشین هم توضیح دادم. او روابط بسیار حسنه‌ای با ما دارد و به دلیل جایگاهش ارتباطاتی هم با امریکایی‌ها در سطح مسوولیت دارد. با این حال، رابطه‌اش مانند ما حسنه نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *