بازیگران مهم اغتشاشات اخیر عراق

اعتشاشات داخلي عراق از سه منظر قابل بررسي است:
۱- مقتدا صدر: اين روحاني عامل اصلي هرج و مرج و اغتشاشات اخير عراق است، مقتدا صدر داري ۴۳ كرسي در پارلمان بوده و با حتساب ۱۲ كرسي از احزاب همپيمان داراي ۵۵ كرسي در مجلس عراق است، بنابراين بيشترين نقش و سهم را در پارلمان عراق دارد. مقتدا صدر بسيار قدرت طلب و ورژن جديد صدام است، به همين دليل در گام اول بهدنبال رهبري عراق و در گام دوم با حمايت عربستان سعودي بهدنبال رهبري جهان عرب است. البته براي نيل به رهبري در داخل عراق با مانع بزرگي بنام حضرت آيتا… سيستاني برخوردار بوده و در خارج عراق نياز شديد به حمايت ج.ا.ايران دارد، به همين دليل يكي از خواستههاي اخير مقتدا صدر از ج.ا.ايران اين بوده كه به وي كمك كنند تا دولت فعلي بهخصوص نخستوزير دكتر عادل عبدالمهدي را بركنار نمايد. با توجه به اين كه ج.ا.ايران بهدنبال دخالت در امور داخلي عراق نيست لذا به اين خواسته پاسخ مثبت نداده و به همين دليل مقتدا صدر از ايران فاصله گرفته و خود را به عربستان سعودي نزديك نموده است. مقتدا صدر از يكطرف به بهانه وضعيت نامناسب معيشتي و اقتصادي دولت فعلي كه كمتر از يكسال از تشكيل آن ميگذرد را متهم به فساد و ضعف مديريت نموده و از سوي ديگر ايران را متهم به نفوذ بيش از حد در دولت فعلي عراق نموده است، يكي از مصاديق اين نفوذ را تشكيل حشدالشعبي ميداند، به همين دليل از هواداران خود خواسته تا با حضور در منطقه سبز بغداد و ساير شهرهاي عراق از طريق اغتشاش و خشونت بهدنبال بركناري نخستوزير و تغيير كابينه دولت عراق باشند. طي چند روز گذشته نمايندههای طرفدار مقتدا صدر همراه با اغتشاشگران خواستار استعفاي عادل عبدالمهدي شدند. اوضاع داخلي عراق توسط مقتدا صدر متشنج شده و مطالبه غيرقانوني آنها تغيير كابينه ميباشد.
ناسیونالیسم عربی- دینی، که مقتدی صدر منادی آن است، خطر بزرگی است هم برای آینده عراق هم برای آینده ایران. تفکر مقتدی صدر به استقرار نوعی حکومت مقتدر با دعاوی دینی (زعامت سیاسی- دینی) تمایل دارد آمیخته با ناسیونالیسم عربی. به این دلیل صدر ابایی ندارد از اتحاد تاکتیکی با دولت‌هایی چون سعودی و امارات. مقتدی صدر بازیگری است قدرت‌طلب و جسور که پایگاه قابل‌ اعتنا و به خوبی سازمان‌یافته دارد. او هیچ ابایی ندارد که برای نیل به قدرت از حمایت کانون‌های خارجی استفاده کند و اگر ایران را مزاحم راه خود ببیند رودرروی ایران بایستد))
۲- عربستان سعودي: اين كشور به سه دليل خواهان بركناري عادل عبدالمهدي است: الف- بر اساس قانون اساسی عراق قدرت و حکومت همیشه در اختیار شیعیان است. ب- حمايت از مقتدا صدر براي رهبر شدن وي در عراق، ج- قطع رابطه دولت عراق با ج.ا.ايران و وابستگي عراق به عربستان سعودي. اين كشور بهشدت از مقتدا صدر حمايت مادي و معنوي مينمايد، بهطوري كه طي چند روز اخير به اغلب اغتشاشگران روزانه مبلغ ۱۰۰ تا ۱۵۰ دلار بابت حضور و تحصن در خيابانهاي عراق داده است. عربستان سعودي با وعده و وعيد كذب به مقتدا صدر مبني بر اين كه ايشان را براي رهبري جهان عراب حمايت ميكند، باعث شكاف بين وي با دولت فعلي عراق شده و بابت حمايت از مقتدا صدر از وي خواسته بهدنبال ايجاد اختلاف بين ملت عراق با ايران باشد. برابر اطلاعات موجود حدود ۸۸% از هشتكهاي توئيت شده در فضاي مجازي براي ايجاد اغتشاش در عراق توسط اتاقهاي فكر و شبكههاي اطلاعاتي عربستان سعودي انجام شده و تمام اين هشتكها داراي سه مفهوم مشخص ميباشند: الف- دولت عامل اصلي فساد اداري و وضعيت نامناسب اقتصادي و معيشتي مردم است، ب- نفوذ ايران در عراق زياد است، پ- حشدالشعبي باعث تضعيف ارتش عراق شده و بايد منحل گردد.
۳- آمريكا: اين كشور به ۶ دليل بهدنبال بركناري عادل عبدالمهدي است: الف- سفر نخستوزير عراق به چين و انعقاد چندين قرارداد اقتصادي و نفتي با چين. ب- خريد تسليحات و تجهيزات نظامي عراق از روسيه و حضور روسيه در عراق. پ- سفر نخستوزير عراق به عربستان سعودي براي ميانجيگيري جنگ يمن، با توجه به اين كه آمريكا بهدنبال بيهويت نمودن و در حاشيه قرار دادن عراق است لذا انجام چنين سفرهايي عراق را از حيات خلوت آمريكا خارج نموده و باعث هويتبخشي به اين كشور ميگردد. ت- داشتن ارتباط قوي با ج.ا.ايران، آمريكا معتقد است كه ايران از طريق حشدالشعبي در عراق نفوذ دارد، لذا دولت فعلي بايد از يكطرف حشدالشعبي را منحل نمايد و از سوي ديگر بهدنبال قطع ارتباط با ايران باشد. ث- باز كردن گذرگاه قائم در مرز بين عراق با سوريه كه باعث شكلگيري مرز زميني جبهه مقاومت و دسترسي ايران به سرزمينهاي اشغالي شده است. ج- متهم نمودن رژيم صهيونيستي توسط عادل عبدالمهدي به علت حمله موشكي به برخي از پايگاههاي حشدالشعبي و اعلام عمليات مقابله به مثل در زمان مقتضي.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *